”Minima” transceiver

O alta schema simpla, dar cu buna rezultate in ciuda simpliatii sale este si ”Minima”, realizat tot de VU2ESE, binecunoscutul Farhan si prezentat pe site-ul hfsignals.org. In linkul de aici se pot gasi toate informatiile necesare realizarii acestui transceiver qrp, care nu este mai mare ca o jumatate de pagina de caiet scolar!

Toate comenzile necesare operarii inclusiv VFO-ul sint realizate cu un microcontroler Atmega 328, iar semnalul este generat cu un circuit integrat Si570, ceva mai scump decit Si5351. Autorul a facut un artificiu ingenios, frecventa putind fi modificata cu ajutorul unui potentiometru. Prin rotirea axului spre stinga sau spre dreapta, frecventa scade/creste cu o fiteze dependenta de unghiul de rotire. Pare mai ciudat la inceput, dar va obisnuiti repede. Codul sursa poate fi gasit tot pe site-ul mentionat mai sus.

Iata si schema acestui trx, pentru cine vrea doar sa arunce o privire rapida:

Iar aici este o varianta de cablaj imprimat, proiectata de colegul nostru radioamator Adrian Preda, YO4HHP si prezentata pe blogul acestuia!

minima_pcb

Cablajul este realizat pe un singur strat si este usor de facut prin metodele cunoscute.

Pe internet se pot gasi mai multe informatii despre acest transceiver, unele continind modificari interesante, precum si un grup de discutii!

Este interesanta de vizitat si pagina lui WA0UWH unde pot fi gasite citeva modificari interesante aduse softului!

Fotografii cu cel realizat de mine, in faza de testare Rx.