ANALIZOR de ANTENE 2

O schema foarte interesanta gasita pe un forum din Ucraina, poate trasa grafic pe ecranul unui calculator/tableta/tel. mobil principalii parametri ai unei antene, adica SWR, R, X si return loss. Softul pentru Windows afisaza in domeniul 1-150 Mhz, iar varianta pentru Android, folosind armonica a treia a semnalului generat, lucreaza cu precizie mai redusa dar considerata satisfacatoare pina la 450 de Mhz. Pentru dispozitivele cu Android conectarea se face printr-un modul BT care se poate conecta direct la dispozitiv. Nu am testat aceasta optiune, neavind un modul BT la indemina, dar se gasesc usor si in Ro.

Schema este cea de mai jos:

deasemenea, montajul mai contine un CI de tip CH340 plus componentele corespunzatoare care asigura conectarea la calculatorul Windows prin interfata USB, emulind un port serial. Mai utilizeaza un AD8307 pentru detectia semnalului si un mixer de tip SE612. Si desigur, un generator programabil SI5351 de la care sint folosite doua din cele trei oscilatoare! Sint disponibile doua variante de cablaj, eu am folosit-o pe cea din foto, care a fost aleasa pentru a intra intr-o carcasa disponibila la diversi furnizori, intregul montaj fiind cam cit doua cutii de chibrituri ca marime. Se observa ca o parte din componente, adica CH340, Atmega 328 si oscilatoarele corespunzatoare acestora pot fi recuperate dintr-un modul Arduino Nano, MCU putind fi deja programat inainte de dezlipirea componentelor de pe placa. Alimentarea se face din portul USB.

Fata de alte aplicatii, ansamblarea este putin mai dificila, pentru ca utilizeaza componente SMD, rezonatoare de 2-3 mm, pasivele find 0805, deci tot destul de mici, fiind necesate un letcon fin si o statie cu aer cald, dar nu este imposibil.

Am sa revin cu un link spre forumul unde este prezentat analizorul (am salvata pe undeva adresa, o caut si o postez) pentru cei interesati de mai multe info, software pentru Win si Android, fisierul .ino pentru microcontroler, etc.