ANALIZOR de ANTENE 2

   O schema foarte interesanta gasita pe un forum din Ucraina, poate trasa grafic pe ecranul unui calculator/tableta/tel. mobil principalii parametri ai unei antene, adica SWR, R, X si return loss. Softul pentru Windows afisaza in domeniul 1-128 Mhz. Pentru PC sau laptop cu Windows, conectarea se face prin cablu USB. Pentru dispozitivele cu Android conectarea se face printr-un modul BT care se poate conecta direct la dispozitiv. Nu am testat aceasta optiune, neavind un modul BT la indemina, dar se gasesc usor si in Ro.

Schema este cea de mai jos:

deasemenea, montajul mai contine un CI de tip CH340 plus componentele corespunzatoare care asigura conectarea la calculatorul Windows prin interfata USB, emulind un port serial. Mai utilizeaza un AD8307 pentru detectia semnalului si un mixer de tip SE612. Si desigur, un generator programabil SI5351 de la care sint folosite doua din cele trei oscilatoare! Sint disponibile doua variante de cablaj, eu am folosit-o pe cea din foto, care a fost aleasa pentru a intra intr-o carcasa disponibila la diversi furnizori, intregul montaj fiind cam cit doua cutii de chibrituri ca marime. Se observa ca o parte din componente, adica CH340, Atmega 328 si oscilatoarele corespunzatoare acestora pot fi recuperate dintr-un modul Arduino Nano, MCU putind fi deja programat inainte de dezlipirea componentelor de pe placa. Alimentarea se face din portul USB.

Fata de alte aplicatii, ansamblarea este putin mai dificila, pentru ca utilizeaza componente SMD, rezonatoare de 2-3 mm, pasivele find 0805, deci tot destul de mici, fiind necesate un letcon fin si o statie cu aer cald, dar nu este imposibil.

O alta intrebuintare foarte utila, este cea pentru vizualizarea caracteristicilor de transfer sau reglarea diferitelor tipuri de filtre folosite de radioamatori, adica FTB, FTJ sau FTS. Pentru acesta iesirea filtrului de studiat este conectata la portul analizorului, iar intrarea acestuia se inchide pe o rezistenta neinductiva de 50 ohm.

citeva capturi utilizind analizorul in acest mod de lucru: