Scala digitala cu FLL

O schema foarte folosita de radioamatori care combina citirea digitala a frecventei cu posibilitatea de a stabiliza frecventa unui VFO. Acesta trebuie sa posede o dioda varicap in circuitul oscilant, care va fi comandata de tensiunea oferita de monaj, la fel ca un circuit RIT. Desigur oscilatorul trebuie sa fie construit incit sa aiba stabilitatea maxim posibila! Scala accepta introducerea falorii pentru FI folosita si de asemenea poate fi setat modul de calcul adunare/scadere. Se poate lasa FI zero si aparatul poate fi folosit pentru citirea directa a frecventei. Acesta schema a fost publicata de IK3OIL acum multi ani dar inca ramine de actualitate. Pagina acestuia poate fi vazuta aici.

Un link unde se poate vedea o descriere mai detaliata a montajului poate fi gasita aici  unde in partea de jos a paginii pot fi gasite mai multe variante de pcb in functie de tipul afisajului folosit si de metoda de realizare a cablajului. Sau de aici article FLL VFO  puteti descarca documentatia in limba engleza.

Autorul  Francesco Morgantini IK3OIL  ofera fisierul hex oricui il solicita, dar doreste ca solicitarea sa-i fie adresata personal la adresa de mail:  jmoifm@tin.it

Mie mi-a iesit ca in fotografiile de mai jos, unde fata de versiunea originala, am preferat sa fac o mica modificare pe spatele placii si sa pun un stabilizator de 5v lipit de traseul de masa (pentru o racire eficienta) in locul unui stabilizator de 5V in capsula TO92 cum este dat in alte variante constructive!

Prin reglajul trimerului si alegerea un cristal cu valoarea cit mai apropiata de 4,000.000 Hz s-a obtinut o precizie si o linearitate foarte bune!