DDS pentru Trx cu dubla conversie

Ajuns deja la varianta 1.20 si in continua evolutie, software-ul folosit pentru transceiverul cu dubla schimbare de frecventa uBITX, este conceput pentru a asigura toate functiile necesare unui transceiver de unde scurte. Componenta de baza este un un Arduino Nano care este interfatat cu un afisaj lcd cu doua linii/16 caractere, un encoder -preferabil optic, citeva butoane prin care se pot accesa meniurile de utilizare si desigur un circuit integrat Si5351 produs de Silabs. Acest integrat, poate oferi simultan toate cele trei frecvente necesare dublei conversii adica: VFO, BFO si oscilatorul pentru a doua medie frecventa. Toate acestea pot fi configurate in fisierul sursa inainte de compilare. Din meniuri se pot configura foarte multe functii utile, inclusiv pentru telegrafie. De asemenea comuta 4 filtre trece jos folosite la intrarea in receptor.

Ultima versiune de software  poate fi descarcata de AICI.

Montajul poate fi realizat si fara cablaj, deoarece practic sint necesare doar conexiunile intre Arduino si lcd, encoder, butoane si un modul cu Si5351 care poate fi realizat acasa sau cumpara unul de fabrica!

Este disponibil si pcb realizat in doua variante, dar personal l-am primit dintr-o sursa privata si cum inca nu l-am gasit publicat nicaieri, nu cred ca este corect sa-l fac public!

Montajul realizat pe un cablaj home made.

Si pe un cablaj de fabrica (echipat complet)!

Afisajul este pe partea opusa. PCB-ul adaptor pentru Si5351 poate fi cumparat de pe ebay sau din tara  de la Optimusdigital, de unde se poate cumpara direct un shield pentru Arduino echipat cu acest integrat produs de Adafruit!

Acest integrat constituie o alternativa puternica la AD9850, mai ales prin faptul ca ofera 3 frecvente diferite pina la 160Mhz (exista versiuni care lucreaza mult mai sus, cu 8 iesiri chiar dar la alte preturi), este mai usor de realizat, exista zeci de versiuni de software disponibile inclusiv cu sursele si este si mai ieftin direct din tara. Un modul cu ad9850 in tara ajunge la 100 de lei. Se poate aduce din china la jumatate de pret dar dureaza iar pentru cei care nu locuiesc in resedinta de judet, o zi pierduta si un drum la OP cu asistenta vamala ii creste de citeva ori pretul. Este adevarat ca la iesire furnizeaza semnale dreptunghiulare dar pentru mixerele cu diode folosite de noi este foarte bine!

PCB realizat in China la comanda!