DDS cu Si5351

Deoarece modulele cu AD9850 au pretul in continua crestere, am incarcat sa gasesc alta varianta mai ieftina. Astfel Si5351 de la Silabs ofera in acelasi chip 3 sau 8 frecvente pina la 160 mhz sau mai mult, la preturi absolut decente, adica la mai putin de 4 dolari bucata.

 

Atentie, la iesire ofera semnal dreptunghiular, deci cei care doresc un generator sinus, trebuie sa se orienteze catre alte variante, inclusiv cea clasica cu Ad9850! Dar acest lucru nu deranjeaza in cazul (majoritar, de altfel) folosirii mixerelor cu diode.

Sind disponibile o multitudine de scheme, in mare parte folosind un Arduino (Atmega 328) si un modul care contine chipul dds.

Se pot procura module cu acest integrat gata plantat cum at fi cel clasic de la Adafruit, dar am incercat sa gasesc o schema si un cablaj care sa fie usor de realizat de noi.

Personal am realizat varianta prezentata aici:

https://amoghdesai.com/technology/electronics/si5351-multiple-clock-generator-i/

acesta este mai usor de realizat fiind proiectat pe un pcb cu o singura fata si folosind tranzistoare obisnuite nu smd. Este totusi necesar un stabilizator in capsula smd, cel de 3,3 volti.  Se poate renunta la acesta, tensiunea de 3,3 volti fiind disponibila pe modulul arduino.

***Primul montaj realizat este cel propus de ZL2PD si prezentat aici:

https://www.zl2pd.com/si5351_VFO_with_Nokia_LCD.html

L-am realizat initial pe o placa de teste pentru a vedea daca este functional si daca reusesc sa compilez fisierul ino.  Trabuie mare atentie la compilare pentru a se folosi exact versiunile de biblioteci (library) utilizate de autor pentru ca altfel pota aparea erori ce nu vor permite compilarea sursei. Atentie mare trebuie acordata versiunii exacte a bibliotecii respective, pentru ca intre diferite versiuni pot aparea diferente importante.

Montajul pare sa functioneze bine, prima observatie ar fi ca nu retine ultima banda/frecventa folosite, deci la pornire pleaca doar dintr-o anumita configuratie!

Deoarece poate fi util la teste, l-am realizat pe cablajul prezentat de autor, cablaj proiectat de YO3FLR, un binecunoscut radioamator din Romania!

***DDS pentru transceiverul uBITx

acesta poate furniza simultan cele trei semnale necesare unui trx cu dubla conversie precum si comanda unui trx, bug electronic si altele.

softul poate fi descarcat de aici,

sau o versiune cu multe modificari utile si curatata de balast de aici:

o foto cu realizarea sintezei cu Arduino Nano, compilat cu versiunea 1.8.5

***DDS cu Si5351 si afisaj lcd de Nokia5110

Toate informatiile au fost preluate de pe site-ul lui JA2GQP, detinatorul integral al drepturilor!!!

All the information was taken from JA2GQP’s website, the full owner of the rights !!!

 

O varianta usor si rapid de realizat poate fi cea realizata cu Arduino nano si desigur Si5351. Acesta este un VFO universal pentru toate benzile de radioamator, mai are de asemenea 10 canale de memorie, RIT, o intrare analogica pentru S-metru si un VFO! Deci furnizeaza ambele semnale necesare unui trx, fiind de folos celor care detin un filtru cu cristale dar nu au si cristalul de purtatoare.

Frecventele BFO pentru USB si LSB de pot modifica din fisierul .ino inainte de compilare.

Ca dezavantaj este de remarcat faptul ca nu ofera iesiri pentru comanda filtrelor trece banda, acestea fiind schimbate manual sau prin alte metode in cazul folosirii intr-un echipament multiband. Dar pentru un QRP monobanda este exact ce trebuie, mai ales ca este disponibil si desenul PCB-ului. Circuitul 4050 pentru translarea nivelurilor nu este necesar daca se foloseste un afisaj cu functionare la 5V, sau se utilizeaza un Atmega329 alimentat direct la 3,3V. Personal am indoieli ca afisajul s-ar defecta utilizat direct la 5V sau fara cu semnalele in domeniul 0-5V, dar este doar o parere personala. Cind voi avea mai multe lcd-uri voi testa daca si cit rezista.

De asemenea cel mai comod este folosirea unor divizoare de tensiune pe semnale alcatuite dintr-o rezistenta de 220 ohmi in serie cu 470 ohmi. Punctul unde se inseriaza fiind conectat la lcd.

 

si5351VFO

https://github.com/yo7luo/Si5351-cu-lcd-Nokia5110

 

Generator dual

o alta versiune de sinteza, poate furniza doua semnale independente, pina la maxim. 160 Mhz. Se pot regla independen pasul si frecventa. Aparatul afisaza frecventele genearate la fiecare iesire, nu stie sa le adune/scade pentru a indica direct frecventa unui receptor superheterodina! La fel ca multe alte proiecte de acest gen, foloseste un Arduino Nano, cu Atmega 328. Cam scumput afisajul color!

 

-va urma, voi incerca sa testez mai multe variante pentru a alege pe cea mai OK din punctul nostru de vedere! mai treceti pe aici!