O noua varianta de bitx a aparut in ultimul timp, acesta avind dubla conversie si fiind comandata de un microcontroler. Sinteza si comanda au fost implementate pe un Arduino nano, care desigur poate fi inlocuit cu Atmega328 si cele citeva piese pentru realizarea oscilatorului extern.
DDS-ul a fost implementat cu in Si5351, capabil sa genereze SIMULTAN trei frecvente diferite incepind cu domeniul audio pina la 160 Mhz. Sint si variante ale acestui integrat care pot urca mai sus, dar nefiind necesare frecvente peste 160 Mhz si datorita pretului mai ridicat nu au fost folosite aici.
Pe acesta pagina voi prezenta pe scurt partea te transceiver, iar DDS-ul si unitatea de comanda vor fi prezentate in pagina dedicata Si5351.
Schema este deosebit de simpla, in stilul in care ne-a obisnuit autorul, dar a fost deja realizata de multi radioamatori din lume si se vinde deja sub forma de kit. utilizarea unui DDS simplifica si reduce mult schema, acesta oferind semnalele de VFO, BFO si cel pentru primul mixer. Autorul a folosit pentru primul mixer un filtru realizat cu circuite LC acordat pe 45Mhz, dar personal voi folosi un filtru cu cristale de fabricatie industriala cu frecventa de 21.4 Mhz, 40.048 Mhz sau 74.7 Mhz in functie de cit de sus va amplifica etajul aperiodic folosit. Cea de-a doua frecventa intermediara va fi de 10 sau 12 Mhz, din aceste valor detin eu multe cristale deci pot alege cele necesare pentru filtrul de SSB. Desi nu este cea mai buna idee, pentru teste voi folosi un filtru pe 10Mhz.
Se pot gasi toate informatiile necesare pe pagina autorului BITX tot de acolo se gaseste link-ul spre github de unde se poate descarca si softul pentru Arduino (fisierul .ino).
Personal am folosit o varianta propusa de CM2KMK, unde etajul final a fost inlocuit cu o varianta mult mai simpla, care a permis obtinerea unui cablaj de dimensiuni foarte reduse.
Schema atajului final folosit
Cablajul folosit este aici KMK-pcb iar dispunerea componentelor este ici KMK-top
Am folosit o bucata de cablaj presensibilizat cu fotorezist avind dimensiunile 10×16 cm cumparata dar desigur se poate folosi si un spray Positiv 20, folie de transfer sau orice metoda agreeata.
Intre timp am testat partea de receptie si se comporta foarte bine cu prima FI pe 40.048Mhz.
Cablajul si softul modificat se pot descarca si de aici:
https://github.com/yo7luo/uBITx-transceiver
cu observatia ca mai este de lucrat la partea de software, dar asa cum este se poate folosi fara probleme. A fost compilat cu versiunea 1.8.5
In foto si o realizare rapida a sintezei precum si placa trx echipat pentru receptie. Pe placa nu apar condensatoarele din filtrul ssb si transformatoarele din mixere, acestea fiind in tehnologie smd se afla plantate pe spate.
362